Informare privind învoirile de care beneficiază cadrele didactice pe parcursul unui an școlar

Către:

UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT

În atenția: Doamnei/Domnului Director

Spre știința: Liderului grupei sindicale

Membrilor de sindicat

Stimați colegi,

Cadrul legal care vă permite să solicități învoirea de la ore pentru o perioadă de o zi sau mai multe este oferit de Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, înregistrat la M.M.J.S. – D.D.S. sub nr. 78 din data de 22.02.2017. Acest document este în vigoare, fiind publicat în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A V-A, Nr. 1/28.II.2017. Termenul sub care este cuprinsă situația în care solicitați acordarea unei zile libere suplimentare celor legale este de “învoire colegială”.

Astfel, conform articolului 30 aliniatul 3:

• învoirea colegială este acordată în vederea rezolvării unor situații personale
  • pe parcursul unui an școlar, puteți beneficia în total de maxim 5 zile lucrătoare de învoire colegială
  • cererea de învoire colegială va fi depusă la secretariatul unității de învățământ la care vă desfășurați activitatea
  • cererea va specifica ziua în care solicitați să fiți învoiți, precum și numele cadrului didactic care asigură suplinirea pe perioada absenței dumneavoastră
  • vă recomandăm că în cererea pe care o realizați să nu specificați detalii referitoare la problema personală cu care vă confruntați
  •  cadrul didactic este renumerat pentru ziua învoită

(1) Personalul din învățământ are dreptul, pentru rezolvarea unor situații personale, la 5 zile libere plătite/an școlar, pe bază de învoire colegială, având obligația de a-și asigura suplinirea cu personal calificat. Cererea de învoire colegială se depune la registratura unității/instituției, cu indicarea numelui ori prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii.

Trebuie să rețineți că învoirea colegială nu este un privilegiu pe care vi-l acordă conducerea unității de învățământ, ci un drept legal de care beneficiați.

Cu deosebită stimă,

PREȘEDINTE