Comunicat de presă, Sindicatul „Spiru Haret” Bacău, 26 ianuarie 2018

Sindicatul “Spiru Haret” Bacău își exprimă dezacordul și trage un semnal de alarmă în privința ultimelor măsuri impuse în sistemul de educație. Sub pretextul realizării de economii și încadrării în costul standard, stabilit la o valoare mult prea mică față de necesități, se lovește de fapt în învățământ și în viitorul acestei țări. Nu credem că există unitate școlară în care subiectul comasărilor, restructurărilor, sau al trecerilor la simultan să nu fie în centrul atenției.

În anul centenarului Unirii (1918-2018), în România se închid școli, se comasează și se suprapopulează clasele de elevi, cadrele didactice sunt tratate cum nici măcar un muncitor necalificat nu ar tolera. Dacă în urmă cu 100 de ani, în timpul războiului, s-a continuat viziunea lui Spiru Haret de a se construi școli, înțelegând menirea crucială a educației, acum, pe timp de pace, un regim politic pune la cale o crimă împotriva tinerelor generații, dar și împotriva unei categorii socio-profesionale importante, al cărui înalt nivel de pregătire ar trebui să atragă respectul clasei politice și nu să fie irosit.

Pentru România, aceste măsuri se traduc prin:

• supropularea claselor, situație care duce inevitabil la scăderea calității actului didactic. Deși legea stabilește clar faptul că într-o clasă nu trebuie să existe mai mult de 30 de elevi, și în prezent sunt numeroase cazurile în care efectivele depăsesc acest număr. Despre ce performanțe mai putem vorbi în aceste cazuri?
  • încurajarea abandonului școlar în mediul rural, având drept consecințe directe creșterea analfabetismului și a sărăciei. S-a renunțat la criteriul geografic, fiind desființate structuri școlare pe motiv de costuri ridicate de funcționare, fără să ne punem o clipă întrebarea cât va cheltui în viitor societatea cu acele persoane care astăzi abandonează școala. Când este vorba de educația copiilor noștri, costul standard devine o aberație impusă de birocrați numiți politic.
  • trecerea a numeroase clase la simultan, determinată de măsurile impuse prin ISJ-uri, reprezintă o nouă aberație. Ce rezultate putem spera să avem de la clase suprapopulate la care cadrul didactic trebuie să își desfășoare activitatea cu cel puțin două niveluri de vârstă, programe și conținuturi diferite, în aceeași oră de curs? În Europa, astfel de cazuri nu există!
  • dispariția/închiderea unor structuri ale unor unități de învățământ. Și-a pus ministrul Educației problema efortului uriaș la care vor fi supuși copiii din acele zone? Mai putem vorbi de egalitate de șanse atunci când forțăm un copil să se trezească la ore inumane pentru vârsta lui, să parcurgă distanțe mari pentru a ajunge la microbuz sau la școlile de centru? Despre ce siguranță vorbim atunci aceștia vor fi înghesuiți, în disprețul total al legii, în microbuze vechi, circulând pe drumuri aproape inexistente, pentru a fi aduși la școală? Vor mai fi ei capabili, după atâta efort și oboseală, să se concentreze la ore?
  • depopularea zonelor rurale după închiderea structurilor ori ca urmare a comasărilor sau trecerilor la simultan. Școala reprezintă o necesitate de bază a comunității, alături de Biserică. Dacă unul din aceste elemente dispare, comunitatea respectivă nu mai are niciun viitor.
    scăderea siguranței în școli prin înlocuirea paznicilor, acolo unde ei există, cu sisteme de supraveghere video ineficiente.

Nu suntem de acord cu modul în care Ministerul Educației a complotat la adresa învățământului. Astfel de măsuri se adoptă în urma unor studii care să confirme necesitatea lor, după consultarea și acordul tuturor părților implicate. Învățământul nu este moșia unui ministru efemer, ci un domeniu în care toți suntem implicați, în care posibilele consecințe ale unei decizii sunt bine analizate.

Dezaprobăm heirupismul și lipsa viziunii de care actuala conducere a dat dovadă. Învățământul trebuie să fie predictibil, schimbările nu se fac de pe o zi pe alta. Nu putem privi învățământul precum o fabrică unde pur și simplu tai în carne vie pentru a reduce costurile. Să nu uităm că eforul pe care îl depunem acum este pentru viitorii cetățeni ai României. Trebuie să fim responsabili, altfel istoria ne va judeca.

Ne surprind aceste măsuri, mai ales că ele vin din partea unui fost lider de sindicat, care cunoaște foarte bine realitatea din sistem și efectele pe care propriile decizii le produc. Dacă ne aducem bine aminte, în timpul unor măsuri similare adoptate de guvernul Boc, actualul ministru al Educației era foarte vehement. Nu ne propunem să analizăm cauzele schimbării sale de opinie, ceea ce ne interesează este ca întreaga societate românească să conștientizeze gravitatea atentatului în curs la adresa învățământului.

Suntem șocați de lipsa de transparență, lipsa dialogului și de minciunile prin omisiune la care s-a recurs, domnule ministru. Da, vă ascundeți după scăderea numărului de elevi, deși provocați acest lucru, determinând pierderea locurilor de munca a personalului din sistem, formarea unei generații slab educate în mediul urban și încurajând lipa de educație în mediul rural, prin comasarea și desfințarea școlilor, evitând subiectul costurilor directe și indirecte ale punerii elevilor, părinților și profesorilor în situații anormale pentru un stat civilizat din secolul XXI.

În concluzie, cei care pierd cel mai mult nu sunt cadrele didactice, ci beneficiarii direcți ai sistemului educațional, adică elevii, cărora li se încalcă dreptul elementar la o educație de calitate. Părinții acestora, care, prin taxele și impozitele lor susțin învățământul românesc, sunt tratați, la rândul lor, diferențiat și cu dispreț. Nu putem vorbi de calitate, nici pe departe de performanțe în clase cu elevi peste numărul maxim ori comasate.
În numele generațiilor viitoare și cu susținerea membrilor noștri de sindicat, Sindicatul “Spiru Haret” Bacău își propune ca în perioada următoare să facă tot ce-i stă în putință pentru ca societatea să conștientizeze efectul dezastruos al acestor măsuri și să stopeze punerea lor în aplicare.

Biroul Executiv al Sindicatului “Spiru Haret” Bacău
Bacău, 26 ianuarie 2018